Kek yang telah disimpan semalaman didalalm freezer...
kek yang telah siap dideko....
Resepi sumbangan dari Lynn Hassan...menggunakan kek span sebagai bahan asas kek aiskrim ini. Kek yang sepatutnya dihias indah dengan topping fresh vream yg banyak..malangnya saya kehabisan stok fresh cream , maka inilah hasilnya....lapisan topping yang terlalu tipis.
Alternative to cover the cake, i've put the grated chocolate....hihihihi...buruk sangat rupanya kan!!..Btw, this is my first trial, memang banyak kelemahan nyer...
Sebenarnya saya tersilap teknik semasa bancuhan adunan. Selepas fresh krim dipukul kental, masukkan ais krim lembut dan teruskan putar guna mixer, tapi saya tersilap teknik, dok putar guna spatula jew... pastu terus masukkan gelatin (yang dicairkan terlebih dulu)...hasilnya, lapisan aiskrim kurang kental....
Moral of the story, sebelum memulakan kerja baking kena pastikan resepi yang dibuat, ditulis dengan betul & terang dan yang penting, ikut arahan step-by-step......
Sekali lagi kredit to Pn Lynn Hassan atas sumbangan resepi yang saya C&P dari laman Facebook beliau...
No comments:
Post a Comment