15 September 2011

LAKSAM

Hampir 2 bulan berehat kerana menghormati bulan Ramadhan & kurang sihat, kini saya kembali bersiaran semula....dah macam dj radio la pulak...heheheheheh....

Sepanjang 2 bulan berehat tak banyak xtvt yang saya lakukan melainkan banyak merewang ke blog rakan2 bloggers yang pakar memasak sambil mencari-cari resepi yang menarik untuk dicuba. Akhirnya saya bertemu dengan satu resepi juadah yang tak asing lagi dari pantai timur...LAKSAM.

Sejujurnya sebelum ini saya belum pernah mencuba laksam ni sebab pelik ngan kuah nyer yg warna putih tu. Satu hari terdetik pulak rasa hati nk cuba juadah nie....Wow, penangan laksam nie buat saya betul2 teruja nak buat sendiri kt rumah.

Ini hasilnya, laksam saya yg resepi nyer saya teropong dari blog Azlita Aziz Masam Manis ....terima kasih ita atas kesudian berkongsi resepi yang mula menjadi kegemaran saya dan anak2.



Untuk resepi nyer, saya copy n paste jew dari blog Azlita   ( kes malas nak taip..hehehehe)

Sumber : Azlita Masam Manis

 LAKSAMBy: Yani

Laksa
 3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam
Gaulkan semua bahan-bahan.
Panaskan kukusan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak utk mengelak dari melekat.
Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan.
Biarkan sekejap sebelum digulung - supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak.
Ulang sampai habis


 
Kuah Laksam
Ikan -boleh guna kembung, tamban atau tenggiri (direbus, dibuang tulang) ita guna 3 hiris ikan tenggiri
1 inc halia
3 ulas bwg putih
5 ulas bwg merah
1 sudu teh  lada hitam
1 biji Santan
3-5 keping Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah atau gula pasir

kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Bahan Ulam

timun
kacang panjang
taugeh
daun kesum

Kesemua bahan di atas di hiris halus.

Bahan Cili

cili merah
belacan
garam
limau nipis atau limau kasturi

cili merah tumbuk dgn belacan, tambah garam sikit dan perahkan limau




taraaaaa......cubaan pertama ku yang tak menghampakan coz anak2 dok puji sedap, siap bagi double thumbs-up lagik...heheheheh....terima kasih sekali pada yang empunya resepi, tak sia-sia mencuba.....

No comments:

Post a Comment