23 March 2011

Kacang Pool

Kacang Pool..sejenis makanan Arab yg sangat popular di Johor & S'pore....x nak citer panjang tengok aje resepi kt bwh ni....

Bahan-bahan

1 tin kacang phool/Madames Foul
1 mangkuk kecik daging kisar
5 biji bawang merah - kisar
1 biji bawang putih - kisar
1 s/kecil jintan manis - sangai & kisar
1 s/kecil jintan putih - sangai & kisar
1 s/kecil ketumbar - sangai & kisar
1 inci halia - kisar
1/2 tin air
sedikit minyak ( resepi asal menggunakan minyak sapi)
garam & gula

1. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan daging, kacau hingga masak.
3. Separuh kacang diramas, separuh lg biar sebijik2.
4. Bila daging kisar dah masak, masukkan sume kacang tadi. Tambah sedikit air & kacau hingga masak
5. Rasakan garam & gula.
6. Hidangkan dengan telo mata, bawang & lada hijau dipotong dadu. Perahkan dengan asam limau....perggghh!!sehingga menjilat jari......opps terlupa plak...sedap dimakan bersam roti perancis tp kalo x de roti biasa pun ok juge....
ni la rupa kacang pool dalam tin tuh.....

No comments:

Post a Comment