30 July 2011

Tempahan

RED VELVET


Repeat order from Syarinah....TQVM.

29 July 2011

Tempahan

Chezzy Fruit Flan Cakes
Frosting : Fresh Cream
Wt : 1.5kg

Another repeat order from my neighbour, Su.....TQVM for your kind support.



Chocolate Indulgence



Choc Banana Indulgence

Si kecik Zarif request nak kek Angry Bird....at last buat jugak sebijik kek choc banana indulgence ( baru first time cuba) untuk dia.  Bawak turun bawah blok sebab ada makan2 malam td....


Tempahan


Sponge Cheese Cake

Tempahan dari Niza, jiran satu blok...sempenan birthday anak beliau, Muhd Danial, 3 tahun....TQ Niza.

27 July 2011

Tempahan Lolichoc



Lolichoc Daisy, 140 pcs tempahan dari staff LHDN, Suziehani.....TQ.

25 July 2011

Ole-Ole

Blueberry Marble Cheese Brownies


Kek Karamel

Kerana terlebih rajin, buat sebiji kek karamel & brownies untuk bawak balik kampung hujung minggu aritu.
Lama tak buat brownies, kali try buat versi blueberry pulak dengan corak conteng2...hihihihi...tangan keras, jadik main tibai jew lukis corak atas tu...

Ingat nak buat sebijik jew, pikir2 semula...kt kampung tu anak sedara ramai, pulak MIL buat kenduri menyambut puasa, dah tentu sume balik....tak boleh jadi nie, kena buat lg satu la gamaknya. Maka terciptalah kek karamel kali ke-2 dengan hiasan buah pic yang menggiurkan itew....Agak mengecewakan coz kali nie, kek karamel ku kurang  gebu & terlebih moist ( x seperti yg mula2 dulu..gebu jew..)..mungkin kerana terlalu lama dibiarkan dok dalam oven (yg dah ditutup suis), gara2 nak kuar lunch. Kek ku lekang dari loyang ...huhuhuh...cepat2 saya terbalik kan kek & hias atasnya dengan buah pic. Barulah nampak berseri ckit kek tu...heeeheheh!!...

Yang kelakarnya, sampai jew kampung, yg diterkam dulu ialah buah pic tu....abis togel kek karamel tanpa pic....he333...tapi alhamdulillah, kek & brownies abis dalam sekelip mata....Seronok dapat menjamu sedara dengan air tangan sendiri.


20 July 2011

Opera Cake

pic taken from website

The Info
A typical opera cake is layers of jaconde cake (almond sponge cake) soaked in coffee syrup, a layer of coffee buttercream, a  layer of chocolate ganache and topping of chocolate glaze.

Setelah lebih sebulan dok usha resepi kek opera di internet, and finally I've made it!!..Banyak version rupanyer kek opera nih but the more or less is the same receipe. Setelah mengkaji satu persatu resepi, finally I came out with receipe by Rima from Bisousotai...( all the way from singapore). I found the receipe is more easier compare to others!

Jaconde cake (almond sponge cake)

200g ground almound ( I used ground hazelnut)
150g castor sugar
6 eggs
50g  butter (melted)
60g all purpose flour
4 egg whites
60g icing sugar

Coffe Syrup

100ml hot brewed coffee
100g sugar
- stir until dissolve and put aside.

Coffee Ganache

250g white choc
250ml whipping cream
10g instant coffee
- Heat the cream till boiling point, turn-off heat. Add in instant coffee. Pour it over white choc & stir well.

Chocolate Ganache

250g dark chocolate
250ml whipping cream
1 tbsp butter (for shiny & glossy-optional)
- Same way as the above method.

Jaconde Cake

1. Beat the egg white till soft peak. Add icing sugar and beat till stiff and glossy.
2. Beat ground almond, castor sugar and 3 eggs on medium speed till light & fluffy about 3 minutes. Beat in the remaining 3 eggs while continue beating another 3 minutes.
3. Drop 2 big spoons of the batter into melted butter. Stir well and set aside.
4. Add in flour, beat on low speed until it dissappear.
5. Using rubber spatula, gently fold the meringue onto the almond mixture then fold in the melted butter.
6. Divide the batter between the pans & spread evenly.
7. Bake for 8-10 minutes or till lightly browned and springy to touch.

The Assembling

1. Take one layer and brush with coffee syrup. Spread coffee ganache onto layer.
2. Repeat the process untill finished. Refrigerated about 20 minutes to firm the structure.
3. Pour the chocolate ganache over the cooled cake. Set aside in the refrigerator for an hour.
4. Cut the crust sides of the cake with long thin knife that's just been dipped into hot water & wiped.

opera cake my version...


a slice of cakes...

Walaupun nampak remeh tapi sangat2 berbaloi.....the kid's love it very much esp the coffee ganache...'macam sos pretzel'..diorang kata....he333...

17 July 2011

Kitchen Toy

BERJAYA stand mixer
7  litres
the attachement
includes (clock wise) : Dough whip, Beater & Wire Hook

Alhamdulillah...finally my dream comes true..! Terima kasih buat suami yang sudi keluarkan modal untuk mesin nih. ( wpun selepas bertanya banyak soalan ....hehehehe). Setelah berbulan-bulan dok berangan nak kan mixer baru, akhirnya ( dengan pejam2 mata...) telahpun sambar satu kt CKE  Setapak baru-baru nih.

Tambahan pulak hand mixer yg lama dah mula buat hal membuatkan semangat untuk dapatkan mixer baru membuak-buak.  Dengan modal RM700 dapat bawak balik set mixer yang heavy duty nih. (wpun sedikit terkilan coz x dpt cik Kenwood...huhhuhu? Dengan muatan 7 liter dan berat 29kg rasanya berbaloi gak beli mixer nie...Alang2 membeli biar menang memakai....


15 July 2011

Tempahan


Lagi tempahan kek fruit flan..kali ni tempahan diterima dari Tengku Aspa yang didedikasikan khas buat puteri tunggal beliau, Farah...Happy Birthday Farah!

Tempahan

Fruits tartlet

Alhamdulillah, selepas buat promosi aritu , tempahan pertama diterima dari jiran satu blok..Ina..TQ.  Menggunakan buah-buahan segar seperti kiwi, anggur & peach (upon request only)...Kebiasaan nyer, saya menggunakan buah-buahan koktel (dalam tin). Cuma terdapat sedikit perbezaan harga antara buah segar & dalam tin...boleh hantar mesej atau hubungi saya untuk keterangan lanjut.




Tempahan

Blueberry Cheese Tart

25pcs cheese tart...tempahan dari mak sebagai hadiah buat birthday girl, Farah..

14 July 2011

Ice Cream Cake

Kek yang telah disimpan semalaman didalalm freezer...

kek yang telah siap dideko....

Resepi sumbangan dari Lynn Hassan...menggunakan kek span sebagai bahan asas kek aiskrim ini. Kek yang sepatutnya dihias indah dengan topping fresh vream yg banyak..malangnya saya kehabisan stok fresh cream , maka inilah hasilnya....lapisan topping yang terlalu tipis.

Alternative to cover the cake, i've put the grated chocolate....hihihihi...buruk sangat rupanya kan!!..Btw, this is my first trial, memang banyak kelemahan nyer...

Sebenarnya saya tersilap teknik semasa bancuhan adunan. Selepas fresh krim dipukul kental, masukkan ais krim lembut dan teruskan putar guna mixer, tapi saya tersilap teknik, dok putar guna spatula jew... pastu terus masukkan gelatin (yang dicairkan terlebih dulu)...hasilnya, lapisan aiskrim kurang kental....

Moral of the story, sebelum memulakan kerja baking kena pastikan resepi yang dibuat, ditulis dengan betul & terang dan yang penting, ikut arahan step-by-step......

Sekali lagi kredit to Pn Lynn Hassan atas sumbangan resepi yang saya C&P dari laman Facebook beliau...



13 July 2011

Tempahan

RED VELVET with creamcheese frosting
Size : 7"  Weight : 700g

Repeat order from my loyal customer, Shuhaila....thanks Su.

Dek kerana kesuntukan masa (kes last minute order) kek yang dihias tak seperti yang diharapkan!...macam tak semegah jew nampaknya....dah pipe kt pinggan corak lain tapi bila dihias atas kek, lain lak jadinya.
Sori Su....hiasan kurang memuaskan tetapi rasa kek ini, InsyaAllah...berbaloi.

7 July 2011

Birthday Cake Abah

Sponge Cake
Filling : creamcheese & fruit coctail
Topping : fresh fruit
Frosting : Fresh cream

Kali ke-2 buat kek untuk abah a.k.a atuk...untuk celebrate ngan cucu-cucu kt umah.

Kek Fruit Flan

Tak pasti nama sebenar kek ni...ada yang panggil kek fruit flan atau chezzy tutti frutti cakes...yang pasti ia sejenis kek continental.
Kek yang dedikasikan buat abah dari mak tersayang....romantik uuu!!...harap abah n kawan2 opis enjoy makan kek yg mungkin x seberapa nya ini..( maklumlah kita nie tak pergi berguru ngan pakar, main henta jew)

Kek Span

Kali pertama bikin kek span, punyer lar berkobar2....hihihi....sebelum guna tepung optima (tepung mix), so kali ni try adun sendiri semua bahan2 nye...taraaaaaa, inilah hasilnya. Menggunakan 2 resepi yang berbeza..

1st version...menggunakan kaedah meringue ( putih telur dipukul berasingan hingga kental)


2nd version....tidak menggunakan kaedah meringue tetapi menggunakan ovalette.

Tapi tak dapat dipastikan perbezaan rasa kek nya sebab hok 1st version dah bagi orang makan...he333....
Yang pasti kek span ini sangat gebu & lembut....thanks to Dapur Kak Zu & pn Noraini yg sudi berkongsi tips membuat kek span nih..next N3 akan saya tepekkan resepi untuk kemudahan anda mencuba....

5 July 2011

Tempahan

Coklat Moist Cake with edible image
Frosting : Fresh cream
Weight : 700gm

Repeat order dari Sue...TQVM.

2 July 2011

Tempahan


RED VELVET
with creamcheese frosting
weight : approx 1.5kg

Tempahan dari Nisa yang x jemu2 dengan red velvet ku ini. Terima kasih atas sokongan yang berterusan...