CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Selamat Datang

5 June 2013

Florentine Crunchy Almond Cookies

Sana sini orang sibuk dok tayang cookies yang seglamour namanya, Florentine Crunchy Almond Cookies...tuuuu diaaa panjang sungguh nama dia...hehehehhe
 
Ternampak pulak kat blog sape lagi kalau bukan blogger masakan terkenal tu, puan Azlita Masam Manis kita tu. Selain menggunakan oven, beliau ada jugak tunjuk cara bakar guna pemanggang ajaib. Memang senang bangat resepi nie, campur gaul semuanya pastu bakar. Cuma kena modal lebih sikit lar sbb tepung mix tu mahal bebenor ditambah lagi dengan kepingan badam yang rasanya semua maklum harganya...
 
Tapi tak kisahlah, nak rasa punyer pasal (sambil pejam2 mata masa beli barang2 nih...huhuhuhu). Moh intai resepi yang saya copy dari blog Azlita Masam Manis ini.



 
sejurus lepas bakar..kena potong cepat2 ketika panas, kalo idak retak patah seribu lar jawabnya...hehehhe
 
 
dah siap untuk dingap..
 
 
sumber  : Azlita Aziz Masam Manis
 
Bahan-bahan :
 
200g tepung Florenta mix
200g badam keping
100g kuaci hitam
20g bijan hitam
 
 
1. Badam dan kuaci dipanggang sebentar selama 5 minit.
2. Sediakan loyang 14x14 dan alas dengan kertas baking. Panaskan oven pada suhu 160'c
3. Satukan semua bahan diatas, gaul rata dan tuang keatas loyang pembakar tadi. Ratakan nipis.
4. Bakar pada suhu selama 10 minit.
5. Sejurus keluar dari oven, terus potong kepada kepingan. Simpan dalam bekas kedap udara.
 
 
Rasa dia lebih kurang macam kuih depang yang jual kat kedai2 runcit tu cuma kekacang tu yang buat berbeza rasanya. Untuk kekacang, terpulang pada citarasa masing2 nak letak apa...tepuk dada tanya selera..hihihihi. Ok lah, selamat mencuba...
 
 

 
 

3 comments:

  1. nak tanya, resipi ni lengkap ke? xda madu or gula ke dlm resipi ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi ni menggunakan tepung ready mix yg memang dah ada sukatan gula didalamnya. Hanya gaul bersama bahan2 kekacang yang lain dan bakar.

      Delete
  2. Salam.. nk ty oven tu patut guna api bawah & atas atau api ats je? terhangit pulakk sy try buat..

    ReplyDelete