23 February 2014

APPLE PIE

Masih menggunakan puff pastry segera jenama Kawan, kali nie saya buat epal pai ala2 McD  gitu.... Resepi hasil godek dari blog Cik Mat Gebu. Simple sangat  tapi sedap.....







PAI EPAL
Sumber  resepi : Cik Mat Gebu


BAHAN-BAHAN :
2 biji epal hijau
1 genggam cranberry kering atau kismis ( saya omit sebab takder stok)
1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
2 camca besar penuh gula perang
1/2 camca teh tepung jagung *
2 camca besar air * (bahan * disatukan dan kacau rata)
2 camca besar mentega
1/2 camca teh jus lemon (optional)
secubit garam
8-10 keping puff pastry jenama KAWAN (4x4 inci)
1 kuning telur untuk glis


CARA MEMBUATNYA :

1. Kupas kulit epal dan belah enam. Potong dadu dan rendam dalam air.
2. Panaskan mentega, masukkan epal tadi. Goreng hingga layu. 
3. Masukkan kismis, gula perang, garam dan serbuk kulit kayu manis. Masak hingga epal lembut.
4. Tambah jus lemon dan gaul rata.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung kacau rata dan biar pekat. Sejukkan inti dan ketepikan.


PUFF PASTRY :

1. Ambil sekeping puff pastry, kerat 2 (pastikan satu bahagian besar sedikit). Kelar2 kan (rujuk gambar diatas ataupun boleh rujuk blog CMG untuk tutorial)
2. Sudukan  2 camca teh inti pai keatas bahagian satu lagi & tutup dengan  bahagian yg berkelar tadi.
3. Kemaskan tepi2 nya dengan cara menekan guna garfu.
4. Sapu kuning telur dan bakar pada suhu 190'c selama  25 minit (suhu bergantung oven masing2)




No comments:

Post a Comment