PAI EPAL
Sumber resepi : Cik Mat Gebu
BAHAN-BAHAN :
2 biji epal hijau
1 genggam cranberry kering atau kismis ( saya omit sebab takder stok)
1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
2 camca besar penuh gula perang
1/2 camca teh tepung jagung *
2 camca besar air * (bahan * disatukan dan kacau rata)
2 camca besar mentega
1/2 camca teh jus lemon (optional)
secubit garam
8-10 keping puff pastry jenama KAWAN (4x4 inci)
1 kuning telur untuk glis
CARA MEMBUATNYA :
1. Kupas kulit epal dan belah enam. Potong dadu dan rendam dalam air.
2. Panaskan mentega, masukkan epal tadi. Goreng hingga layu.
3. Masukkan kismis, gula perang, garam dan serbuk kulit kayu manis. Masak hingga epal lembut.
4. Tambah jus lemon dan gaul rata.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung kacau rata dan biar pekat. Sejukkan inti dan ketepikan.
PUFF PASTRY :
1. Ambil sekeping puff pastry, kerat 2 (pastikan satu bahagian besar sedikit). Kelar2 kan (rujuk gambar diatas ataupun boleh rujuk blog CMG untuk tutorial)
2. Sudukan 2 camca teh inti pai keatas bahagian satu lagi & tutup dengan bahagian yg berkelar tadi.
3. Kemaskan tepi2 nya dengan cara menekan guna garfu.
4. Sapu kuning telur dan bakar pada suhu 190'c selama 25 minit (suhu bergantung oven masing2)
No comments:
Post a Comment