22 February 2014

CHICKEN PIE

Lagi entry lama....buat bulan november 2013 arituh tapi baru berkesempatan  update kat blog. Sabo jer lah....huhuhuhu



Menggunakan puff pastry jenama Kawan....mudah jer nak buat. Intinya ikut suka...nak buat kari ayam, sardin, sambal....terpulang selera masing2 . Cara saya : Isi ayam potong kecil dan ditumis dengan sedikit halia dan bawang putih hingga naik bau. Bubuh cendawan, sos tiram dan garam. Siap...

Menggunakan acuan tart bersaiz 5.5 cm, canai sedikit kulit pastry tadi ( pastikan kulit tu lembut pada suhu bilik kalo idak retak seribu nanti..huhuhu) dan tekan kedalam acuan tadi perlahan2. Masukkan inti dan tutup lagi dengan sekeping pastry. Kelim bahagian tepi menggunakan garfu. Lubangkan sedikit dibahagian atas dengan pisau dan sapu kuning telur diatasnya. Bakar selama 25-30 minit mengikut suhu oven masing2 .


Chicken pie yang telah siap dibakar. Tersengih lah pulak pasal tak kelim betul2 tadi....huhuhuhu

No comments:

Post a Comment