23 February 2014

ROTI LAPIS DAGING

Ala-ala lasagna tapi menggunakan roti disetiap lapisan. Sedap jugak!..meh semak resepi....




ROTI LAPIS DAGING
Sumber resepi : Maizura


INTI DAGING
500g daging cincang
2 biji kentang (potong dadu)
3 ulas bawang putih ( cincang)
1 labu bawang besar ( di dadu halus)
1 sb cili kisar + 1 sb serbuk kari
garam


1. Tumis bawang hingga wangi.
2. Masukkan serbuk cili, serbuk kari dan sedikit garam. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan kentang dan daging. Tambah air untuk melembutkan kentang.
4. Masak hingga kentang lembut & kering kuah.


ROTI
12-14  keping roti gardenia
500ml susu segar
3 biji telur
garam secukup rasa

1. semua bahan kecuali roti di pukul/kocak sebati.
2.  Masukkan roti kedalam adunan dan ramas-ramas  roti hingga hancur


CARA :

1. Sapu loyang dengan mentega ( saya menggunakan bekas alumimium)
2. Masukkan 1/3 drp roti kedalam loyang dan ratakan/mampatkan.
3. Letak pula inti daging tadi diatas roti dan ratakan..
4. Ulangi semula dengan roti dan lapisan daging & akhir sekali lapisan roti.
5. Taburkan keju parut, sos mayonis dan daun sup.
6. bakar 40 minit hingga masak



No comments:

Post a Comment