31 December 2011

Tempahan Apam Polkadot


Penutup tirai 2011......100 biji apam polkadot  tempahan dari Azizah, Shah Alam....TQ.

23 December 2011

Tempahan Apam Polkadot


150 biji apam polkadot...repeat order dari  Kak Zila, Banting.


250 biji apam ladybird...repeat order dari Nur Qaseh, Setiawangsa....TQVM.


21 December 2011

Tempahan


25pcs choc moist cuppies dengan tema garden tempahan dari  Pn. Munirah, LHDN....terima kasih.

16 December 2011

Tempahan



300 pcs lolichoc

Tempahan dari Anisah.

Tempahan


Chocolate Moist Cake 2.5kg

Tempahan dari Anisah.


Tempahan


900 biji apam polkadot & 100 biji apam ladybird


300 pcs lolichoc


Kek Coklat Moist (2.5kg)


Kesemua tempahan datangnya dari Anisah, Teluk Panglima Garang untuk kenduri cukur jambul anak beliau.  Terima kasih atas sokongan.


Tempahan Apam Polkadot


Lagi tempahan dari Liza, jiran sebelah umah......100 biji apam polkadot. T.kasih Liza sebab sudi order.

8 December 2011

Chocolate Butterscoth Cheese Cake



Projek yang dah 2 bulan tertangguh akhirnya terbuat juga...Puas rasa hati dapat cuba satu lagi resepi baru yang dipelajari dari chef Zubaidah.

Tempahan Apam Polkadot


100 apam polkadot & 50 biji ladybird tempahan dari neber, Ina .....50 biji lagi juga dari neber, Liza....TQVM.



100 biji apam polkadot...repeat order dari Liza.


26 November 2011

Tempahan Apam Polkadot


50 biji mix apam....buah tangan buat aunty  Narim dari Bt.Pahat.



200 apam ladybird & 200 apam polkadot...tempahan dari classmate  Nur Qaseh, Setiawangsa...TQVM.



400 biji apam polkadot dengan pelbagai filling...tempahan dari Pn. Latifah, Gombak...TQ.

16 November 2011

Tempahan Apam Polkadot


350 biji apam ladybird....repeat order dari Rohaya Dental...TQVM.

14 November 2011

Brownies Stim

sebelum touch-up

selepas touch-up...

Dah lama jugak tak buat brownies kukus lapis cheese nie. Bila anak dara kata ada jamuan akhir tahun kt kelas, terus teringat nak buat brownies.... Mula2 seriau gak nak buat sebab dah penah buat dulu tapi lapisan nyer tak cantik. Tapi berkat tunjuk ajar dari sifu Maklang Azie, akhirnya berjaya jugak menghasilkan brownies yang cantik nie...thanks Maklang...

Brownies 7" nie dibuat khas untuk sikakak bawak pegi sekolah pagi tadi, nak jamu kengkawan....

Tempahan



250 biji apam ladybird dengan pelbagai filling.....tempahan dari staf2 Rohaya Dental, Sentul.....Terima kasih.

11 November 2011

Tempahan

Tempahan apam ladybird yang sungguh menggalakkan. Tempahan kali ni datangnya dari K.Linda...yang dah order apam ni tuk kali ke-3 rasanya...TQ kak.

50 biji lagi tempahan apam ladybird....Mak order tuk dihadiahkan pada kawan..

10 November 2011

Mexican Bun

doh selepas direhatkan 45 minit...

sebelum di bakar...

selepas dibakar...

cheese bun & bun kosong ..( untuk yg x makan cheese...hehehehe..)


Lama tak meroti. Lepas tengok kt fb kawan, kak Rina Mohd Dom terus teruja nak buat roti mexican nie. Tapi resepinyer saya dapat dari FP Rinn Chan cuma saya buat 2 adunan takut tak cukup....hehehehhe...
1 adunan untuk mexican bun 1 adunan lagi buat cheese bun & bun kosong untuk anak yang tak makan cheese. Jom kita tengok resepinyer..Rinn Chan saya mohon share yer...(tapi saya derhaka ckit dari resepi asal..sori yer  Rinn )


(Sumber : Naz Rinn Chan)

Roti Bun

325g high-protein flour (tepung roti)
1 tsp bread improver
1/2 tsp garam
1 1/2 tbsp susu tepung
60g gula castor
120ml air
10gm yis mauripan ( saya guna sepeket mauripan-11g)
1 biji telur
45g marjerin

1. Campur semua bahan kering dan pukul sebati ( Rinn Chan rendam dulu yis hingga berbuih)
2. Masukkan telur & air sikit2. Pukul lagi hingga sebati .
3. Masukkan marjerin. Uli hingga kenyal & elastik ( saya guna mixer jew) 
4. Rehatkan doh selama 45 minit hingga naik 2X ganda.
5. Tumbuk2 kan doh tadi bagi keluar angin. Timbang anggaran 40g setiap satu. Bulat2 kan doh.
6. Rehatkan lagi 10 min hingga kembang.


Mexican topping

75g marjerin
60g gula icing
1/2 tsp essen vanilla
1 biji telur (pukul sedikit)
75g tepung kek
saya tambah sedikit nescaffe & coffee emulco untuk dapatkan rasa kopi

1. Putar marjerin & gula icing hingga hingga berkrim.
2. Masukkan telur & putar lagi.
3. Masukkan essen vanilla & perisa kopi.
4. Masukkan tepung & gaul sebati.
5. Masukkan adunan kedalam piping bag dan buat corak lingkaran diatas bun (seperti gambar diatas)


Tak rugi mencuba sebab sedap sangat...!!




8 November 2011

Tempahan


100 biji apam polkadot repeat order dari Rosmawaty....TQ


50 biji polkadot juga repeat order dari Ain....TQVM.

7 November 2011

Tempahan


50 pcs blueberry cheesetart tempahan dari Dyla, Balisya Trading....TQ.


50 pcs fruit tartlet, tempahan dari jiran, Liyana....TQ.

4 November 2011

Tempahan


200 pcs apam polkadot & ladybird berintikan coklat, blueberry, strawberry & kaya.

Tempahan





25 pcs birthday cuppies, 25 pcs raya cuppies, 50 pcs polkadot & 50 pcs ladybird....kesemua repeat order dari Ain. TQVM for your kind support.

Lagi 50 pcs polkadot & 50 pcs ladybird tempahan dari member Ain, Mariana..terima kasih yer.

31 October 2011

Tempahan








6pcs angry bird, 6pcs spongebob & 50pcs apam polkadot...kesemua order dari Ain. TQ Ain...harap berpuashati.

Tempahan Polkadot


100 biji ladybird & 100 biji polkadot repeat order dari Kak Linda....TQ.


100 biji ladybird tempahan dari Wan Salwaty....TQ Cik Wan.

23 October 2011

Kek Butter



Kek butter kali nie guna resepi mak. Kek yang mudah, ringkas & sedap lebih2 lagi kalau dimakan ketika masih panas...Nak cuba?? Saya sertakan resepinyer disini.....

KEK  BUTTER

1 cawan gula castor
1 cawan butter
1 1/2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1 sudu teh essen vanilla
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan susu tepung


1. Tepung diayak bersama baking powder & susu tepung. Ketepikan.
2. Pukul gula & butter hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji, putar lagi.
4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sdikit dan gaul rata.
5. Bakar pada suhu 180'c selama 40-45minit atau hingga masak. ( suhu bergantung pada oven masing2, saya hanya menggunakan suhu pada 160'c sahaja)

Selamat Mencuba...

22 October 2011

20 October 2011

Tempahan


RED VELVET


Minggu yang bz dengan RED VELVET...Saban minggu ada sahaja tempahan untuk simerah baldu ini...Alhamdulillah.

Tempahan kali nie datangnya dari jiran 1 blok, Wan Salwati yang menempah bagi pihak rakan beliau. Terima kasih Wan, harap kawan pun berpuashati.

16 October 2011

Tempahan

RED VELVET

Cabaran kali pertama bila customer request kek huruf....Mula2 dah tolak awal-awal takut x boleh buat tapi kawan bagi semangat dan alhamdulillah, berjaya jugak dihasilkan walaupun saya sendiri kurang berpuashati dengan kemasan kek ini. InyaAllah, akan diperbaiki lagi dimasa akan datang....

Kepada Khamisah Nazir, terima kasih kerana beri kepercayaan pada saya...harap adik beliau berpuashati.


14 October 2011

Tempahan

Choc Marble Cheesecake

Red Velvet

2 biji kek tempahan dari Syarinah...thanks Sya.