10 November 2011

Mexican Bun

doh selepas direhatkan 45 minit...

sebelum di bakar...

selepas dibakar...

cheese bun & bun kosong ..( untuk yg x makan cheese...hehehehe..)


Lama tak meroti. Lepas tengok kt fb kawan, kak Rina Mohd Dom terus teruja nak buat roti mexican nie. Tapi resepinyer saya dapat dari FP Rinn Chan cuma saya buat 2 adunan takut tak cukup....hehehehhe...
1 adunan untuk mexican bun 1 adunan lagi buat cheese bun & bun kosong untuk anak yang tak makan cheese. Jom kita tengok resepinyer..Rinn Chan saya mohon share yer...(tapi saya derhaka ckit dari resepi asal..sori yer  Rinn )


(Sumber : Naz Rinn Chan)

Roti Bun

325g high-protein flour (tepung roti)
1 tsp bread improver
1/2 tsp garam
1 1/2 tbsp susu tepung
60g gula castor
120ml air
10gm yis mauripan ( saya guna sepeket mauripan-11g)
1 biji telur
45g marjerin

1. Campur semua bahan kering dan pukul sebati ( Rinn Chan rendam dulu yis hingga berbuih)
2. Masukkan telur & air sikit2. Pukul lagi hingga sebati .
3. Masukkan marjerin. Uli hingga kenyal & elastik ( saya guna mixer jew) 
4. Rehatkan doh selama 45 minit hingga naik 2X ganda.
5. Tumbuk2 kan doh tadi bagi keluar angin. Timbang anggaran 40g setiap satu. Bulat2 kan doh.
6. Rehatkan lagi 10 min hingga kembang.


Mexican topping

75g marjerin
60g gula icing
1/2 tsp essen vanilla
1 biji telur (pukul sedikit)
75g tepung kek
saya tambah sedikit nescaffe & coffee emulco untuk dapatkan rasa kopi

1. Putar marjerin & gula icing hingga hingga berkrim.
2. Masukkan telur & putar lagi.
3. Masukkan essen vanilla & perisa kopi.
4. Masukkan tepung & gaul sebati.
5. Masukkan adunan kedalam piping bag dan buat corak lingkaran diatas bun (seperti gambar diatas)


Tak rugi mencuba sebab sedap sangat...!!




1 comment:

  1. Assalamualaikum kak....
    saya mohon share resepi bun akk yer...terima kasih kak kerana berkongsi ilmu masakan....

    ReplyDelete