CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Selamat Datang

21 May 2013

WHOOPIE PIE

 
Lama sudah nak buat whoopie pie nih semenjak rakan maya dok tayang kat fb dia. Aduhai terliuq ceq tau...Yang menjadikan terbantut nak buat pasal resepi step-by-step yg panjang berjela tuuu...Tak boleh jadik, kena buat gak nih.
 
Akhirnya hasil google dari Joy of Baking dan rakan fb, saudari Ainul Fitri tercapai jugak hasrat nak merasa whoopie pie nih. Terima kasih Ainul sbb berkongsi tips dan resepi.

 
 
Resepi asal menggunakan buttercream atau apa2 cream sebagai filling tapi saya ubah kepada butterscotch dan nutella. Kepada yang berminat, boleh rujuk resepi seperti dibawah yer..
 
 
Sumber/Rujukan : Joy of Baking dan Ainul Fitri
 
 
CHOCOLATE WHOOPIE PIE
 
1 3/4 cawan (230g) tepung gandum*
3/4 cawan (75g) serbuk koko*
1/4 sudu teh esen baking soda*
1 sudu teh esen vanila
- ayak bersama bahan2 bertanda *
 
3/4 cawan (170g) cawan mentega
3/4 cawan (150g) cawan gula castor
1 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanila
1/4 cawan (60ml) buttermilk ( saya campurkan 1 sudu teh cuka+60ml susu segar dan biar 10 minit)
1/2 cawan (120ml) instant coffee/ air suam ( saya guna instant coffee)
 
 
FILLING : boleh guna choc ganache, buttercream, peanut butter atau nutella
 
 
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
 
2. Masukkan telur dan pukul sebati. Masukkan esen vanilla.
 
3. Didalam bekas lain, satukan buttermilk dan coffee/air suam.
 
4. Menggunakan kelajuan rendah, masukkan tepung berselang-seli dengan buttermilk (mulai dengan tepung akhiri dengan tepung juga)
 
5. Menggunakan ice-cream scoop/piping bag, paip adunan keatas dulang pembakar yang telah dialas kertas baking terlebih dahulu. Jarakkan anggaran 5cm.
 
6. Bakar selama 10-12 minit atau sehingga masak.
 
 
 
 


1 comment: