11 February 2012

Congo Bar

Baru kuar oven.....

selepas dipotong..

Congo Bar...orang lain dah lama buat tapi kita baru nak menerai....hihiihi...

Buatnya taklah susah mana pun, bahan2 pun senang. Lom penah rasa sebelom nie, so I don't know how exactly the taste like!...but mine taste a bit chewy but crunchy in outside....camtu kot rasa congo bar nih!!
Apapun mmg sedap ditambah dengan kombinasi coklat cip & kacang badam....mmmm marvelous!!

Jom kita intai resepi yang saya terjah dari blog Kak Nor Secubit Garam....mintak halal yer K.Nor..

Sumber : Rima
Rujukan : Kak Nor Secubit Garam


Bahan-bahan :

315g tepung serbaguna
2 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp garam
150g butter (softened)
275g brown sugar ( resepi asal 453g)
3 biji telur
1 tsp esen vanilla
326g choc chips ( saya guna 1 cawan)
1 cup pecan/walnut/almond ( saya guna badam hancur)

1. Tepung + baking powder + garam - diayak bersama, ketepikan.
2. Dalam mangkuk berasingan, pukul butter & gula perang hingga sebati.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
4. Tambah esen vanila.
5. Masukkan tepung yg telah diayak tadi - gaul sebati.
6. Masukkan coklat chips dan kacang badam dan gaul  rata.
7. Glis loyang 10x10 dengan butter dan alaskan dengan baking sheet. ( untuk lebih tebal guna loyang 9x9)
8. Tuang adunan kedalam loyang dan bakar pada suhu 170'c selama 30 minit atau hingga kuning keperangan. (suhu bergantung pada oven memasing yer...saya guna 150'c sahaja)


Selamat Mencuba.......







No comments:

Post a Comment