20 July 2012

Seasonal Fruit Bread Pudding

Seasonal Fruit Bread Pudding...panjang sungguh nama manisan nie tapi x kisah lah yang penting SEDAP!!...hhehehhehe...Dessert kali ni adalah hasil terjah dari blogger tersohor masakini sape lagi kalau bukan cik Azlita kita dari Masam Manis...

Teruja sungguh dengan kejadian puding dari Ita membuat kan hati saya meruntun2 nak cuba ....dan ini lah hasilnyer ( walaupun  rupa  x secantik empunya resepi tapi cukup membuat seluruh keluarga tersenyum menikmatinya....hiihihiih). Terima kasih cik Ita atas resepi puding yang mudah dan sedp nih...memang sesuai untuk melayan tekak ketika berbuka nanti.


 baru kuar oven.....panas lagiiii...


setelah diterbalikkan....mmmmm...yummy!!


yang ni saya punyer tauuuu......heheheh



Jom semak resepi yang saya copy n paste dari blog Azlita Masam Manis...



SEASONAL FRUIT BREAD PUDDING Mula-mula kita sediakan karamel dahulu

1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan air panas

Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas.
Kacau segera supaya tidak berketul.
Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian.
Biarkan seketika.

Puding

    6 keping roti sandwic ~ di buang tepinya yang keras
    1 1/2 cawan susu cair atau susu segar
    1/2 cawan double cream (saya gantikan dengan thickened cream)
    1/4 cawan susu pekat ~ ita gantikan gula dengan susu pekat
    1 sk esen vanilla
    1 biji lemon parut kulitnya sahaja
    3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)

    10-15 Raspberries ~ potong dadu

    10 Cherries ~ potong dadu

    10-15 Blueberry ~ potong dadu
     
    - saya gantikan dengan fruit koktel

    chocolate chips

    Panaskan susu, agak-agak suam aje.
    Kemudian satukan susu, roti, susu pekat, esen vanila dan kisar dalam blender hingga hancur dan sebati.
    Kemudian masukkan dauble cream dan kacau rata.
    Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan.
    Kemudian masukkan buah-buahan yang telah di dadu tadi

    Tuangkan ke dalam loyang berisi karamel tadi.
    Taburkan coklat chip di atasnya.
    Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas.
    Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya.
    Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan.
    Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan.
    Hidangkan sebagai pelengkap sajian bersama ice cream, buah-buahan atau sos caramel.

    Cuma saya tak ikut bulat2 resepi diatas kerana kekurangan bahan2 tertentu seperti double cream, hirisan kulit lemon. Saya juga gantikan buah-buahan berries dengan fruit koktel (itu jew yg senang dapat kt pasaraya...hihihhi) tapi saya gerenti rasanyer tetap marveloussss....jom try buat.

    No comments:

    Post a Comment