13 November 2012

Cheesecake Durian


Lama dah berangan nk buat ciskek doyan nih. Saya nie sebenarnya tak braper suka durian yg telah diadaptasi ke bentuk lain melainkan durian segar (hok nie mmg peberet ler...hihiihih) Cuma baru2 nie masa dok google resepi, terjumpa pulak resepi filling durian yg agak berkenan dihati.  Ambik pen, salin dulu & masuk dlm list...dan akhirnya, taraaaaa.....


Jadik jugak sebijik, walaupun tak besar tapi cukup lar....sekadar nak merasa.


Rhopa kt bahagian dalam. Dalam gamba mmg tak nampak isi doyan tuh, tapi bila digigit, baru terasa kepingan2 isi doyan yang diadun bersama creamcheese tuh....



Base nya menggunakan kek span. (boleh carik resepi kek span kt internet, macam2 versi ada) tp kali nie saya guna spongemix jew, cepat n mudah...hihiihihi

Untuk fillingnyer, sebenarnya ada 4 resepi berbeza yg ada dlm simpanan. Sebagai rujukan, saya masukkan keempat-empat resepi tu kt cni so you all boleh pilih yang mana satu berkenan dihati....


DURIAN FILLING

RESEPI 1
Sumber : http://bakery2embroidery.blogspot.com

175g isi durian yang dilecek (guna penapis tuk dapatkan kasil yg halus)
250g creamcheese
50g gula castor (bole kurangkan kalo durian dah manis)
2 tbsp tepung jagung (beliau guna 1 tbsp tp jagung + 1 tbsp tp.kastard)
90ml susu cair
50ml non-dairy whipping cream
1 1/2 biji telur gred A

 
1. Pukul creamcheese & gula castor hingga kembang & gebu.
2. Masuk isi durian, susu cair, whipping cream & tepung jagung. Pukul sebati.
3. Masuk telur. Pukul lagi hingga sebati.



RESEPI 2
Sumber : http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.com

200g isi durian
60g gula
120ml air
3 tbsp gelatin
6 tbsp air
160g whipping cream

 
1. Masuk isi durian, gula & air kedalam periuk. Masak hingga hancur.
2. Panaskan gelatin dengan 6 tbsp air menggunakan kaedah dauble-boiler. Panaskan hingga gelatin hancur.
3. Tuang kedalam adunan durian td.
4. Bahagi 2 adunan. 1 bahagian kacau bersama 160g whipping cream, sebahagian lagi untuk curah atas kek.



RESEPI 3
 (yang nie saya tak ingat dpt dr mana...huhuhuhu)


2 egg yolks
50g sugar
250g durian flesh
75ml milk
200g whipping cream
10g gelatine
3 tbsp water

1. Whisk egg yolk & sugar in a bowl over simmering water until pluffy.
2. Stir in durian flesh & cook  for a while.
3. Mix gelatine with water. Add in into durian flesh mixture. Stir well.
4. Add ini milk & stir thouroughly.
5. Gently fold in whipping cream



RESEPI 4
Sumber : MyBaking Diary

Ingredient A
250g creamcheese
250g durian flesh (original use 150g)
50g sugar

Ingredient B
12g gelatin powder
60g water

Ingredient C
250g whipping cream
50g sugar


1. Double boil ingredient A till smooth
2. Melt gelatin in hot water. Sieve.
3. Add B into A
4. Whipp cream untill soft peaks
5. Fold into the durian cream mixture



Saya memilih resepi ke-4 sebagai rujukan. Untuk dapatkan sebiji kek, belah 3 kek span ( saya guna loyang saiz 7") dan lapiskan setiap kek dengan lapisan cream pilihan.
Akhir sekali, sapu rata sekeliling kek dengan whipping cream yang telah dipukul kental. Simpan dlm frigde at least 2 hour atau nk lebih sedap, simpan semalaman.


Selamat mencuba....





2 comments:

  1. Salam...sis sy nak tanya la...yg toping atas 2 apa ya sis...yg warna kuning 2...blh x sis share rsepi dia...berkenan betul ngan kale dia 2...

    ReplyDelete
  2. wsalam...saya menggunakan mango filling atas untuk mendapatkan effect warna durian yang kuning tu...:)

    ReplyDelete