23 March 2011

Cream Puff

Pernah tengok chef Anna Olson buat cream puff ni kt AFC channel...nampak cam susah tp bila da buat sendiri....ok gak...x lah sesusah mana..bak kata orang x cuba x tau kan!! Adunan nya lembut & ringan...sesuai untuk acara minum petang...jom tengok resepi ( skali lg resepi kidnap dr Myresepi.com)

Bahan-bahan ( 10biji )

100ml air
45 butter (suhu bilik ) potong 1cm
60g tepung gandum (ayak)
2 biji telur

1. Panaskan oven @ 200'C.
2. Alas loyang dgn aluminium foil dan sapukan minyak ke atasnya.
3. Pukul telur ( putih & kuning telur bercampur)
4. Dalam periuk, masukkan air & butter. Masak dengan api sederhana kemudain kuatkan sehingga mendidih. Tutup api.
5. Masukkan tepung & kacau cepat2.
6. Panaskan semula adunan dgn api medium hingga nampak kepingan nipis terbentuk. Padamkan api.
7. Masukkan telur & kacau cepat2. Adunan akan kelihatan x brapa cair tp x brape likat...
8. Masukkan adunan kedlm piping bag. Pipe keatas dulang anggaran diameter 5cm (x perlu accurate sgt!!)
9. Tekan bahagian yg bertanduk agar cream puff nampak cantik.
10. Spray cream puff surface ngan air.
11. Bakar pada suhu 200'C @15'. Pastu turunkan suhu kepada 180'C. Bakar lagi selama 25'. Kalau nk nmpk lebih perang, biar ceam puff kt dlm oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
12. Sejukkan cream puff sebelum diisi custard  filling.

Untuk custard filling, saya guna instant custard jew...lebih mudah.

100g instant custard
200g air sejuk
100g whipping cream

Sume bahan diatas pukul ngan mixer tp jgn terlalu kental. Pipekan kedalm cream puff yg dibelah 2 ( tp x putus)...resepi custard  filling sumbangan Maklang Azie...Selamat Mencuba!



Lebihan adunan cream puff tu saya transform jadi eclairs....hihihi...filling tukar ngan creamcheese....ok gak rasa dia.....

No comments:

Post a Comment